Oprema-Impulsna puška ”IFEX” 3000 je novo razvijena tehnologija za gašenje požara koja omogućuje gašenje požara tvari koje gore plamenom i žarom kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Ova tehnologija omogućuje gašenje sa ekstremno malim količinama sredstava za gašenje kao što su voda i pjena.
- Impulsna puška ”IFEX” 3000 izbacuje sredstvo za gašenje pod pritiskom zraka od 25 bara brzinom od 120 do 200 m/s. Zbog tako velike brzine impulsni hitac prouzroči nastanak velike količine mikro kapljica koje zbog velike kinetičke energije prodiru u samo žarište požara te ga gase u izuzetno kratkom vremenu. Vrijeme ponovnog punjenja na opaljene je 2-4 sekunde što ovisi o uvježbanosti poslužioca vodene (impulsne) puške.
- IFEX” 3000 kao pogonsko sredstvo koristi komprimirani zrak iz boce, što znači da ne onečišćuje okoliš i ne može naštetiti ljudima. Praktično gledano, nema indirektnih šteta kod požara stanova ili vozila jer koristi jako malo vode te i ne može izazvati štetu.

Shematski princip rada:-IFEX” 3000 tehnički podaci
Glavni dijelovi: • Spremnik sa 13 litara vode
Impulsna puška za gašenje, kapaciteta 1 litara
Redukcijski ventil koji smanjuje tlak vode u posudi na 5-6 bara i vodenu pušku na 25 bara

Domet mlaza: • 6-9 metara uz vrlo jak mehanički udar mlaza
Na spremnik vode priključena je boca izolacijskog aparata (2 litara/300 bara) za zaštitu dišnih organa. Ona omogućuje disanje 7-10 minuta, ovisno o težini posla kojeg obavlja.

Tehnologija impulsnog gašenja požara uvelike je promijenila gašenje požara. Način na koji impulsna puška radi je vrlo jednostavan: izbacuje sredstvo za gašenje u kratkom vremenu sa velikom brzinom u žarište požara.
25 bara pritiska zraka osigurava veliku brzinu ispaljenja, a sredstvo za gašenje –obično voda- se pod visokim pritiskom izbacuje iz puške.

Otpor zraka djeluje na kapljice vode smanjujući njihovu veličinu sa otprilike 700 mikrona na 100 mikrona, (vidi sliku). Na taj se način da 1 litre vode ohlađuje 68 m2, umjesto «normalnih» 5,8 m2, što u praksi znači smanjenje temperature u prostoriji sa smrtonosnih 100 °C na podnošljivih 40 °C unutar nekoliko sekundi.